Przepis na pierogi bezglutenowe ze szpinakiem 📖

Składniki:

- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 200g szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 200g serka ricotta
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Wymieszaj mąki i sól w dużej misce.
2. Dodaj jajka, wodę i olej. Zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody; jeśli jest zbyt klejące się, dodaj mąki.
3. Owiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na 15-20 minut.
4. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Szpinak dokładnie umyj i osusz. Cebulę i czosnek posiekaj.
5. Na głębokiej patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zarumienione.
6. Dodaj szpinak i smaż, aż zmięknie.
7. Wyłącz ogień i pozwól nadzieniu lekko przestygnąć. Następnie dodaj serek ricotta i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Rozwałkuj ciasto na grubość około 2-3 mm i wyciągaj z niego okręgi o średnicy około 7-8 cm.
9. Nałóż na każdy okrąg 1 łyżeczkę nadzienia ze szpinakiem, a następnie zlep brzegi formując pierożek.
10. Gotową nut datki odstaw na bok, aż wszystkie pierogi zostaną przygotowane.
11. W garnku zagotuj osolony wrzątek. Wrzucaj po kilka pierogów na raz i gotuj do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Potem wyjmij je łyżką cedzakową na talerz.
12. Podawaj gorące pierogi bezglutenowe ze szpinakiem z ulubionymi dodatkami, na przykład z jogurtem greckim lub śmietaną. Smacznego!

Podobne przepisy

bezglutenowe pierogi
pierogi bezglutenowe
pierogi bezglutenowe gryczane
leniwe pierogi bezglutenowe
bezglutenowe leniwe pierogi