Przepis na pierogi chłopskie 📖

Przepis na pierogi chłopskie:

Składniki:
- 500 g mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 500 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce połącz mąkę, jajko, ciepłą wodę i sól. Dokładnie wymieszaj, a następnie zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Zawinij je w folię spożywczą i odstaw na około 30 minut.

2. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Następnie odstaw je do wystudzenia.

3. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju, aż stanie się złocista. Dodaj odcedzone ziemniaki i dokładnie rozgnieć je widelcem. Dopraw solą i pieprzem według preferencji.

4. Podziel ciasto na dwie części. Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj jedną z porcji ciasta na cienki placek.

5. Za pomocą szklanki lub foremki do ciastek wytnij okręgi w miejscach, gdzie chcesz umieścić nadzienie.

6. Na każdy okrągłek nałóż łyżeczkę nadzienia z ziemniakami i cebulą. Złóż ciasto na pół, dokładnie zlej brzegi i dokładnie zlep pierogi.

7. Powtórz operację z drugą porcją ciasta.

8. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku. Są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię wody. Wyławiaj je łyżką cedzakową i odstaw na talerz.

9. Możesz podawać pierogi chłopskie z dodatkiem smażonej cebuli lub na maśle z kwaśną śmietaną.

10. Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi ewy
pierogi dst
pierogi ani
fit pierogi
pierogi