Przepis na pierogi ciasto drożdżowe 📖
Składniki na ciasto drożdżowe do pierogów:- 500g mąki pszennej
- Łyżeczka soli
- 250ml ciepłego mleka
- 25g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
1. Rozkrusz drożdże do miski i rozetrzyj je z odrobiną cukru. Dodaj ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się rozpuszczać.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Zrób w niej niewielkie zagłębienie.
3. Do zagłębienia wlej rozpuszczone drożdże, jajko i olej. Zaczynaj stopniowo łączyć składniki, mieszając je drewnianą łyżką.
4. Gdy składniki zaczną się łączyć, przełóż ciasto na stolnicę i zagniataj je przez około 10 minut. Powinno stać się gładkie i elastyczne.
5. Po zagniataniu, przykryj ciasto ściereczką i odstaw je w ciepłe miejsce na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
6. Po upływie godziny ciasto powinno być gotowe do użycia. Wybierz ulubioną foremkę do pierogów i zacznij formować nadziewane pierożki.
7. Gotowe pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
8. Wyjmij gotowe pierogi łyżką cedzakową i odcedź je. Podawaj gorące, polane masłem i posypane ulubionymi dodatkami (np. boczkiem czy kwaśną śmietaną).
Smacznego!