Przepis na pierogi pieczone z kapustą grzybami 📖
Składniki:- 500 g mąki
- 250 ml wody
- 2 jajka
- 1 szklanka kapusty kiszonej, osuszonej i posiekanej
- 200 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: 1 łyżeczka suszonej pietruszki
Przygotowanie:
1. Na stolnicy wymieszaj mąkę, jajka i wodę, formując elastyczne ciasto. Odstaw je na około 30 minut.
2. W międzyczasie, na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko zarumienione.
3. Dodaj do patelni pokrojone pieczarki i smaż, aż puszczą wodę i większość jej odparuje. Dodaj także posiekaną kapustę kiszoną i smaż jeszcze przez około 5-7 minut.
4. Przypraw farsz do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie suszoną pietruszką. Odstaw go do ostygnięcia.
5. Podziel odstane ciasto na dwie części i rozwałkuj jedną na cienki placek o grubości około 2-3 mm.
6. Za pomocą szklanki lub foremki do pierogów, wytnij krążki ciasta.
7. Na środek każdego krążka ciasta, nałóż około 1 łyżeczki farszu. Złącz brzegi ciasta, tworząc pierogi w kształcie półksiężyca.
8. Powtarzaj czynności 5-7 dla reszty ciasta i farszu.
9. Na dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć pierogi partiami do gotującej się wody i gotuj, aż wyjdą na powierzchnię. Następnie gotuj je jeszcze przez około 2-3 minuty.
10. Ostrożnie wyjmij gotowe pierogi z wody za pomocą łyżki cedzakowej i ułóż je na talerzu.
11. Gotuj kolejne partie pierogów, aż wykorzystasz całe ciasto.
12. W osobnym naczyniu podawaj kwaśną śmietanę lub sos do dipowania pierogów.
Pierogi pieczone z kapustą i grzybami są gotowe do podania! Smacznego!