Przepis na pierogi giganty 📖
Przepis na pierogi giganty:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml letniej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
- Farsz według własnego wyboru (np. mięso mielone, kapusta z grzybami, ser ziemniaczany)
Wykonanie:
1. Do dużej miski wsyp mąkę i posól.
2. W drugiej misce roztrzep jajko, dodaj wodę i olej.
3. Stopniowo wlej mokre składniki do miski z mąką, mieszając je łyżką drewnianą lub ręką.
4. Gdy składniki się połączą, wyłóż ciasto na stolnicę i zagnieć je kilka minut, aż będzie elastyczne. Jeśli jest za suche, dodaj odrobinę wody, a jeśli zbyt kleiste, dosyp nieco mąki.
5. Po wygnieceniu, owiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na około 30 minut, by odpoczęło.
6. Po odczekaniu ciasto można rozwałkować na grubość około 3-4 mm.
7. Przy użyciu szklanki lub foremki wycinaj okręgi o średnicy około 10-12 cm.
8. Na każdej części ciasta umieść porcję farszu (np. łyżkę mięsa, kapusty z grzybami lub seru ziemniaczanego).
9. Złóż ciasto na pół, łącząc brzegi i delikatnie dociskając, aby dobrze się skleiły.
10. Pierogi gotowe do gotowania - przygotuj dużo wrzącej, osolonej wody.
11. Wrzuć pierogi partiami do gotującej się wody i gotuj przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
12. Wyjmij gotowe pierogi łyżką cedzakową i odstaw na talerz.
13. Możesz je podać od razu z ulubionymi dodatkami, takimi jak smażona cebula, kwaśna śmietana lub sos pomidorowy.
Smacznego!