Przepis na pierogi kebabowe 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 300ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 300g mielonego mięsa (np. wołowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka papryki w proszku
- 1 łyżka przyprawy kebab
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa do smażenia
1. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj stopniowo ciepłą wodę i olej, mieszając łyżką drewnianą. Następnie zagnieć ciasto ręcznie, aż stanie się gładkie i elastyczne. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj odrobinę więcej wody, jeśli zbyt mokre - mąki.
2. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na około 30 minut w ciepłym miejscu, aby odpoczęło.
3. W międzyczasie przygotuj nadzienie. W dużej patelni podsmaż na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i zaczynają się rumienić.
4. Dodaj mielone mięso do patelni i dokładnie wymieszaj, smażąc je na umiarkowanym ogniu, aż stanie się brązowe. Dodaj przyprawę kebab oraz paprykę w proszku i dopraw solą i pieprzem do smaku. Mieszaj wszystko razem, aż mięso będzie dobrze przyprawione i gotowe do nadziania pierogów.
5. Gdy nadzienie jest gotowe, wróć do ciasta. Podziel je na dwie równe części i rozwałkuj jedną na niezbyt cienkie ciasto.
6. Wytnij okręgi za pomocą okrągłego foremki lub szklanki, a następnie dołóż na każdy okrągły placek niewielką ilość nadzienia mięsnego.
7. Złóż pierogi na pół, dokładnie dociskając brzegi, aby nieco zamknąć nadzienie wewnątrz.
8. Powtórz proces z drugą częścią ciasta.
9. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
10. Wyjmij je z wody przy użyciu cedzaka i odcedź.
11. Teraz możesz smażyć pierogi na patelni z odrobiną oliwy lub masła, aż delikatnie się zarumienią z obu stron.
12. Podawaj gorące pierogi kebabowe ze świeżym sosem jogurtowym lub ulubionymi dodatkami, na przykład kwaśną śmietaną, posiekanym szczypiorkiem lub dodatkowym sosem kebabowym. Smacznego!