Przepis na pierogi lasagne 📖
Przepis na pierogi lasagne:Składniki:
- 500g pierogów (można użyć gotowych lub przygotować ciasto samemu)
- 500g mięsa mielonego (wołowina, wieprzowina lub mieszanka obu)
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 400g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 250g sera mozzarella, startego
- 200g sera ricotta
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
Instrukcje:
1. W dużym garnku gotuj pierogi według instrukcji na opakowaniu. Jeśli używasz pierogów domowej roboty, ugotuj je al dente. Odstaw na bok.
2. W rondlu rozgrzej olej roślinny, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko złociste.
3. Dodaj mięso mielone do rondla i smaż, mieszając, aż będzie dobrze przyrumienione. Odsącz nadmiar tłuszczu, jeśli się pojawi.
4. Dodaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, suszone oregano, suszoną bazylię, sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj i gotuj przez kilka minut na małym ogniu.
5. W misce połącz ser mozzarella, ser ricotta i jajko. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
6. Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż jedną warstwę ugotowanych pierogów. Następnie nałóż połowę mięsnego sosu, a na nim równą warstwę serowej mieszanki.
7. Powtórz kolejność warstw, kończąc na warstwie sera. Możesz również posypać wierzch startym serem, jeśli chcesz.
8. Piecz w rozgrzanym piekarniku, na 180°C, przez około 20-25 minut, aż ser będzie dobrze roztopiony i lekko zrumieniony.
9. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut przed podaniem.
10. Pierogi lasagne są gotowe do podania! Możesz je podać samodzielnie lub z ulubionym sosem, np. pomidorowym lub śmietanowym. Smacznego!