Przepis na pierogi litewskie 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 250ml gorącej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- 500g ziemniaków
- 1 cebula
- 200g mielonej wieprzowiny
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
- opcjonalnie: śmietana lub boczek do podania
Przygotowanie:
1. Przesiej mąkę do dużej miski i dodaj szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.
2. Zrób w środku wgłębienie i wbij jajko. Stopniowo wlewaj gorącą wodę, jednocześnie mieszając składniki łyżką.
3. Gdy składniki się połączą, wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i zagniataj je przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
4. Po zagniataniu, przykryj ciasto wilgotną ściereczką i zdejmij je na czas przygotowywania nadzienia.
5. Dla nadzienia: Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj je w osolonej wodzie aż do momentu, gdy będą miękkie. Odcedź wodę i rozgnieć ziemniaki w misce, tworząc gładką masę.
6. Pokrój cebulę w kosteczkę i podsmaż ją na odrobinie oleju aż do zeszklenia.
7. Dodaj podsmażoną cebulę i mielone mięso do miski z ziemniakami. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki nadzienia.
8. Gdy nadzienie jest gotowe, odłóż je na bok i rozwałkuj ciasto na cienkie placki. Możesz używać foremki lub szklanki, by wykroić okręgi z ciasta.
9. Na środek każdego okręgu połóż łyżeczkę nadzienia, a następnie zlep oba brzegi ciasta, tworząc pieróg w kształcie półksiężyca. Dokładnie zamknij brzegi, sklejając je palcami lub widelcem.
10. Powtórz ten proces, aż zużyjesz całe ciasto i nadzienie.
11. W wodzie zagotowanej z odrobiną soli, wrzuć pierogi partiami. Gotuj przez 5-7 minut lub do momentu, gdy pierogi wypłyną na powierzchnię wody.
12. Wyjmij gotowe pierogi łyżką cedzakową i odcedź je.
13. Jeśli chcesz, możesz teraz smażyć pierogi na patelni na odrobinie oleju roślinnego, aż staną się złociste.
14. Podawaj gorące pierogi z kwaśną śmietaną lub smażonym boczkiem. Smacznego!