Przepis na szybki pierogi ruskie 📖

Przepis na szybkie pierogi ruskie:

Składniki:

- 500g mąki
- 250ml ciepłej wody
- 500g ziemniaków
- 200g sera twarogowego
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Zaczynamy od przygotowania ciasta na pierogi. W dużym naczyniu mieszamy mąkę z wodą, dodając odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na około 30 minut, żeby odpoczęło.
3. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy je aż będą miękkie. Następnie odcedzamy je, rozgniatamy na gładką masę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, aż się zeszkli.
5. W misce mieszamy ser twarogowy z podsmażoną cebulą.
6. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na cienkie płaty, a następnie wykrawamy z niego kółka przy pomocy szklanki.
7. Na każdym kółku nakładamy porcję farszu ziemniaczanego i serowego (ok. 1 łyżeczka).
8. Składamy pierogi na pół, dokładnie przyklejając brzegi.
9. Gotujemy pierogi ruskie w osolonym wrzątku przez około 5-7 minut, aż będą wypłynęły na powierzchnię.
10. Wyławiamy gotowe pierogi, odcedzamy i podajemy na talerzu z dodatkiem smażonej cebulki.

Smacznego!

Podobne przepisy

szybki i łatwy pierogi ruskie
pierogi ruskie lidlomix
prawdziwe pierogi ruskie
pierogi ruskie smaker
pierogi ruskie smażone