Przepis na pierogi ruskie smaker 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 250 g sera białego, np. twarogu
- 2 średnie ziemniaki
- 1 mała cebula
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. W dużej misce mieszamy mąkę, jajko, wodę i olej. Wyrabiamy całość rękoma lub za pomocą miksera z hakiem, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę i owijamy w folię spożywczą. Odkładamy na 30 minut do lodówki, aby odpoczęło.
2. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków i odkładamy do ostygnięcia.
3. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju, aż będzie miękka i lekko zrumieniona. Dodajemy do ziemniaków.
4. Twaróg również dokładnie rozgniatamy widelcem i łączymy z masą ziemniaczaną i cebulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy, aż masa będzie jednolita.
5. Po odpojeniu ciasta z lodówki, podziel je na dwie części i rozwałkowujemy cienkie placki na oprószonym mąką blacie. Kroimy okręgi przy pomocy szklanki lub foremki do pierogów.
6. Na każdy okrąg nakładamy niewielką ilość farszu (około 1 łyżeczka) na środku. Składamy pieróg na pół, dociskając brzegi i lekko sklejamy je razem, tworząc rodzaj półksiężyca.
7. Gotowe pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5-7 minut, aż wyłonią się na powierzchnię. Następnie odcedzamy je delikatnie.
8. Podajemy pierogi ruskie z gęstym sosem śmietanowym lub cebulką podsmażaną na maśle. Smacznego!