Przepis na pierogi szlachcice 📖
Pierogi Szlachcice, tak zwane "ruskie", to klasyczne polskie danie, które z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom pierogów. Oto przepis:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 300 g ziemniaków
- 200 g sera białego
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Sól i pieprz do smaku
- Sos śmietanowy lub smażona cebulka do podania
Przygotowanie:
1. Na początek, przygotuj ciasto do pierogów. W misce wymieszaj mąkę i sól. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, mieszając łyżką lub ręką, aż składniki się połączą.
2. Wyłóż ciasto na stolnicę i zagniataj je przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody. Jeżeli jest zbyt kleiste, posyp je mąką.
3. Następnie uformuj z ciasta kulę i owin ją folią spożywczą. Pozwól ciastu odpocząć przez około 30 minut.
4. W międzyczasie, obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonym wrzątku, aż staną się miękkie. Odcedź i zgnieć je na gładką masę.
5. W osobnym naczyniu rozgnieć ser biały widelcem lub utrzyj go na tarce.
6. W rondlu rozgrzej olej roślinny i podsmaż drobno posiekaną cebulę, aż zmięknie i zezłoci się.
7. Dodaj przygotowane ziemniaki i ser do cebuli, dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Kontynuuj smażenie przez kilka minut, aż składniki się połączą i lekko przypłyną.
8. Odstaw farsz do ostygnięcia.
9. Gdy ciasto odpoczęło, rozwałkuj je na cienką warstwę na odpowiednio oprószonej mąką stolnicy. Wykrawaj kółka za pomocą szklanki lub foremki do pierogów.
10. Na środek każdego kółka nałóż porcję farszu. Złącz brzegi, formując półksiężycowe pierogi, i dokładnie je zlep.
11. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez około 3-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię wody.
12. Wyjmij pierogi cedzakiem i osusz delikatnie na ręczniku papierowym.
13. Podawaj pierogi Szlachcice na gorąco, polane śmietaną lub posypane smażoną cebulką.
Smacznego!