Przepis na pierogi wg okrasy 📖
Przepis na pierogi wg Okrasy:Składniki:
- 500 g mąki
- 300 ml wrzącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Do miski wsypujemy mąkę i sol, dokładnie mieszamy.
2. Powoli, stopniowo dodajemy wrzącą wodę, wyrabiając ciasto rękoma, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
3. Ciasto odstawiamy na około 30 minut do odpoczynku.
4. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulę do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i mieloną wieprzowinę, smażymy, aż mięso będzie dobrze usmażone. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy farsz.
5. Po 30 minutach ciasto rozwałkowujemy na cienki placek na oprószonym mąką blacie.
6. Wykrawamy kółka za pomocą szklanki lub specjalnej foremki do pierogów.
7. Na każde kółko nakładamy około 1 łyżeczkę farszu.
8. Brzegi kółek zlepiać, tak aby powstały pierogi w kształcie półksiężyca.
9. Gotujemy pierogi na wrzącej osolonej wodzie przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
10. Gotowe pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, odcedzamy.
11. Na końcu pierogi podajemy polane stopionym masłem i posypane na cebulką.
Smacznego!