Przepis na pierogi z kaszanka 📖
Składniki na ciasto:- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 200 g kaszanki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki majeranku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę z solą.
2. Oddziel jajko od białka i żółtka. Dodaj żółtko do miski z mąką i wymieszaj.
3. Stopniowo dodaj ciepłą wodę, ciągle mieszając ciasto, aż będzie gładkie i jednolite.
4. Przykryj naczynie i odstaw na 30 minut.
5. W międzyczasie usmaż kaszankę na patelni, przesmażając na oleju z dodatkiem cebuli i czosnku.
6. Zmiksuj kaszankę w misce, dodaj resztę cebuli i czosnku oraz majeranek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
7. Rozwałkuj ciasto, a następnie wytnij z niego okrążki za pomocą szklanki.
8. Na każdej cześć ciasta połóż łyżkę farszu.
9. Zlep pierogi, a następnie gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez około 10 minut.
10. Podawaj na ciepło, polane masłem i posypane natką pietruszki lub skwarkami z boczku. Smacznego!