Przepis na pierogi z kaszanka 📖

Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:
- 200 g kaszanki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki majeranku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę z solą.

2. Oddziel jajko od białka i żółtka. Dodaj żółtko do miski z mąką i wymieszaj.

3. Stopniowo dodaj ciepłą wodę, ciągle mieszając ciasto, aż będzie gładkie i jednolite.

4. Przykryj naczynie i odstaw na 30 minut.

5. W międzyczasie usmaż kaszankę na patelni, przesmażając na oleju z dodatkiem cebuli i czosnku.

6. Zmiksuj kaszankę w misce, dodaj resztę cebuli i czosnku oraz majeranek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

7. Rozwałkuj ciasto, a następnie wytnij z niego okrążki za pomocą szklanki.

8. Na każdej cześć ciasta połóż łyżkę farszu.

9. Zlep pierogi, a następnie gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez około 10 minut.

10. Podawaj na ciepło, polane masłem i posypane natką pietruszki lub skwarkami z boczku. Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi z kaszanką i kapustą
pierogi ani
pierogi ewy
fit pierogi
pierogi