Przepis na pierogi z serem 📖
Przepis na pierogi z serem:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- 200g sera, najlepiej twarogowego
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z solą, następnie dodaj stopniowo ciepłą wodę i zagnieć elastyczne ciasto.
2. Ciasto podziel na dwie części i każdą rozwałkuj na cienkie placki.
3. Przygotuj nadzienie: W misce wymieszaj ser, jajko, cukier i masło.
4. Na rozwałkowany plack ciasta wykładaj łyżeczką nadzienie w odstępach około 2 cm. Następnie przykryj drugim plackiem ciasta.
5. Nożem wytnij pierogi, tak aby je ściśle zlepić, a następnie sklej dokładnie brzegi.
6. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
7. Wyłóż gotowe pierogi na talerz, polij masłem i możesz podawać z ulubioną surówką lub cukrem pudrem.
Smacznego!