Przepis na pierogi z twarogiem 📖

Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g sera twarogowego
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 szklanka ciepłej wody
- szczypta soli
- cukier puder (do posypania)

Przygotowanie:
1. Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj szczyptę soli. Następnie dodaj jajko oraz olej i wymieszaj składniki.
2. Stopniowo wlej ciepłą wodę, mieszając ciasto łyżką. W miarę konieczności dodaj jeszcze trochę mąki lub wody, aby uzyskać elastyczne ciasto.
3. Gotowe ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiaj je przez około 5 minut, aż będzie gładkie.
4. Podziel ciasto na dwie części. Odkładamy jedną część, a drugą rozwałkowujemy na cienki placek o grubości około 2-3 mm.
5. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy kółka przy użyciu foremki lub szklanki.
6. Na każdym kółku nałóż niewielką porcję sera, tak aby można było złożyć pierożek na pół.
7. Sklej brzegi ciasta i dokładnie zlep je, formując pierogi.
8. Gotowe pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez około 5-7 minut.
9. Gotowe pierogi wyławiaj łyżką cedzakową i odłóż na talerz, a następnie obsyp je cukrem pudrem.
10. Powtarzaj czynności dla reszty ciasta.

Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi ze szpinakiem i twarogiem
leniwe pierogi z twarogiem
pierogi ruskie z twarogiem
pierogi leniwe z twarogiem i ziemniakami
pierogi leniwe z ziemniakami i twarogiem