Przepis na pierogi ze świeżych grzybów 📖
Składniki:- 500 g mąki
- 2 jajka
- 250 ml wody
- 300 g świeżych grzybów (np. borowików, podgrzybków)
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. W dużym misie połącz mąkę, jajka i wodę, a następnie wyrób ciasto. Możesz dodać więcej wody lub mąki, jeśli ciasto jest zbyt wilgotne lub suche. Zagniataj ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne.
2. Owinij ciasto w folię spożywczą i odstaw je na minimum 30 minut, aby odpoczęło.
3. W międzyczasie umyj grzyby, osusz je i pokrój na drobne kawałki.
4. Rozgrzej patelnię, dodaj masło i posiekana cebulę. Smaż cebulę na złoty kolor.
5. Dodaj pokrojone grzyby do cebuli. Smaż je przez około 10 minut lub do momentu, aż uwolnią swoją wodę i zmiękną.
6. Dopraw grzyby solą i pieprzem według własnego smaku. Możesz również dodać ulubione przyprawy, takie jak natka pietruszki czy tymianek, aby wzbogacić smak nadzienia.
7. Po 30 minutach rozwałkuj ciasto na cienki placek na oprószonym mąką blacie.
8. Wytnij kółka ciasta przy użyciu szklanki lub foremki.
9. Na środku każdego krążka umieść porcję nadzienia grzybowego.
10. Złóż pierogi na pół i dobrze je zlep, tworząc kształt półksiężyca.
11. Gotuj pierogi w dużej ilości osolonego wrzątku przez około 5-7 minut lub do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
12. Wyjmij pierogi łyżką cedzakową i odłóż na talerz.
13. Podawaj pierogi na ciepło, polewając je rozpuszczonym masłem lub smażąc je na patelni w odrobinie masła do momentu, gdy będą złocisto-brązowe.
14. Smacznego!