Przepis na zupę ogórkową ze świeżych ogórków 📖

Składniki:
- 1 kg świeżych ogórków
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 ziemniaki
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: kwaśna śmietana do podania

Sposób przygotowania:
1. Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
4. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek, i smażymy aż będą miękkie i lekko zrumienione.
5. Następnie dodajemy starte ogórki oraz ziemniaki, i smażymy przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
6. Po tym czasie zalewamy wszystko bulionem warzywnym, doprawiamy solą i pieprzem, i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
7. Na koniec dodajemy posiekany koperek i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
8. Zupę ogórkową można podać z kwaśną śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

chłodnik ze świeżych ogórków
ogórkową z ogórków
zupę pomidorową ze świeżych pomidorów
ogórkową zupę
zupę ogórkową z makaronem