Przepis na pierogi ze szpinakiem i serem 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 300 g świeżego szpinaku
- 200 g sera, np. twarogu
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 2 jajka
- woda do zagniatania ciasta
Wykonanie:
1. Na początku przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę i dodaj szczyptę soli. Wymieszaj. Następnie dodaj jajka i stopniowo wlewaj wodę, ciągle mieszając, aż powstanie elastyczne ciasto. Wyrabiaj je przez kilka minut.
2. Gdy ciasto będzie gotowe, owiń je w folię spożywczą i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.
3. W międzyczasie przygotuj farsz. Szpinak dokładnie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
4. W głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się delikatnie zeszklone. Dodaj szpinak i smaż, aż zmięknie. Następnie odstaw warzywa na bok, aby przestygły.
5. Po schłodzeniu szpinaku, dodaj do niego starty ser oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
6. Po upływie 30 minut rozwałkuj ciasto na cienką warstwę. Możesz używać wałka lub maszyny do rozwałkowywania ciasta.
7. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj okręgi o średnicy około 8-10 cm.
8. Na środek każdego okręgu nałóż łyżeczkę farszu szpinakowego, a następnie zlepkuj brzegi, tworząc półksiężyce. Dobrze dociskaj, aby farsz nie wypłynął podczas gotowania.
9. Pierogi gotuj na osolonym wrzątku przez około 5 minut. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze 2-3 minuty.
10. Wyławiaj gotowe pierogi i odkładaj na talerz. Możesz je podać od razu po ugotowaniu lub można również smażyć na patelni na złoty kolor.
Pierogi ze szpinakiem i serem podawaj z sosem śmietanowym lub gęstym jogurtem. Smacznego!