Przepis na pierożki kruche 📖

Przepis na pierożki kruche:

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- wybrany farsz (np. mięsny, kapusta i grzyby, ser)

Wykonanie:
1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy.
2. Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do miski z mąką.
3. Delikatnie siekamy nożem masło w mące, a następnie rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka.
4. Następnie do kruszonki dodajemy jajko i wodę, i delikatnie zagniatamy ciasto, formując kulę.
5. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
6. W międzyczasie przygotowujemy farsz: mięso lub inne składniki farszu smażymy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem według upodobania.
7. Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki i na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwałkowujemy ciasto na cienką warstwę.
8. Za pomocą szklanki lub foremki do pierogów wycinamy okręgi.
9. Na każdy okrąg nakładamy łyżeczkę farszu, a następnie składamy go na pół i dokładnie zlepamy brzegi, formując pierożek.
10. Gotowe pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
11. Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy pierożki się zezłocą.
12. Po upieczeniu pierożki wyjmujemy z piekarnika i podajemy na ciepło, najlepiej z sosem, zasmażką lub śmietaną.

Pamiętaj, że pierożki mogą być również parzone lub gotowane w bulionie, a nie tylko pieczone. Możesz dowolnie eksperymentować z farszami i dodatkami, aby dopasować smak do swoich preferencji. Smacznego!

Podobne przepisy

pierożki meksykańskie
leniwe pierożki
pierożki wonton
pierożki tybetańskie
pierożki tajskie