Przepis na pierożki tortellini z sosem 📖
Składniki:- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 250 g farszu np. mięsnego, serowego lub warzywnego
- sos pomidorowy lub śmietanowy do podania
- parmezan do posypania
Instrukcje:
1. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, oliwę z oliwek i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj składniki, a następnie wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli potrzeba, dodaj trochę wody lub mąki.
2. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na około 30 minut, aby odpoczęło.
3. Po upływie czasu wyjmij ciasto z folii i podziel je na kilka mniejszych części.
4. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na cienką warstwę, używając wałka do ciasta lub maszyny do makaronu.
5. Wytnij z ciasta okręgi za pomocą szklanki lub specjalnej foremki. Na środku każdego krążka umieść niewielką porcję farszu.
6. Złóż krążki na pół, tworząc półksiężyce, a następnie złącz brzegi, tworząc kształt tortellini. Możesz użyć trochę wody, aby skleić brzegi.
7. Gotuj tortellini w osolonym wrzątku przez około 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię wody.
8. Odcedź gotowe pierożki i podawaj je z sosem pomidorowym lub śmietanowym. Posyp je parmezanem przed podaniem.
Smacznego!