Przepis na pierś i udka z kaczki 📖

Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- 2 udki z kaczki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- sok z jednej pomarańczy
- 2 łyżki czerwonego wina

Instrukcje:
1. Pierś i udka z kaczki umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie lekko posól i popieprz z obu stron.
2. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni o wysokim brzegu. Wrzuć kawałki kaczki na patelnię i smaż na średnim ogniu aż skóra stanie się złota i chrupiąca. Odłóż na talerz.
3. W małej miseczce wymieszaj miód, sos sojowy, czosnek, imbir, paprykę, sok z pomarańczy i czerwone wino.
4. W tym samym garnku, na którym smażyłaś kaczkę, wlej mieszankę z miseczki i zagotuj. Wróć kawałki kaczki na patelnię i smaż przez kolejne 5-7 minut, delikatnie polewając je sosem z obu stron.
5. Po tym czasie zmniejsz temperaturę i gotuj jeszcze przez 20-25 minut, od czasu do czasu obracając kawałki kaczki i polewając sosem.
6. Kiedy mięso staje się miękkie i soczyste, zdejmij z ognia.
7. Przełóż pierś i udka z kaczki na talerz i podawaj gorące.
8. Opcjonalnie możesz polać kawałki kaczki pozostałym sosem z patelni.

Smacznego!

Podobne przepisy

udka z kaczki
udka z kaczki z miodem
udka z kaczki szybki
udka z kaczki w piekarniku
udka z kaczki z gruszkami