Przepis na udka z kaczki z gruszkami 📖
Składniki:- 4 udko z kaczki
- 2 gruszki
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
Przygotowanie:
1. Umyj udka z kaczki i osusz je papierowym ręcznikiem. Posól i popieprz je z obu stron.
2. Obsmaż udka na rozgrzanej patelni z masłem, aż będą miały złocisty kolor.
3. Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój je w kostkę.
4. Po obróceniu udka smaż je na drugiej stronie przez kilka minut, a następnie dodaj gruszki, miód oraz białe wino do patelni.
5. Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 45-50 minut, aż kaczka będzie miękka i soczysta.
6. Od czasu do czasu polewaj mięso sosem, aby zapewnić mu odpowiednią wilgotność.
7. Po ugotowaniu udka z kaczki podawaj na talerzu z duszonymi gruszkami i polej sosem pozostałym w patelni.
Smacznego!