Przepis na udka z kaczki 📖
Potrzebne składniki:- 4 udka z kaczki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1 pomarańczy
- Sok z 1 cytryny
- 2 łyżki miodu
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. W małej misce wymieszaj czosnek, rozmaryn, oliwę z oliwek, sok z pomarańczy, sok z cytryny oraz miód.
2. Udka z kaczki oprósz solą oraz pieprzem z obu stron.
3. Ułóż udka w płytkiej misce i zalej przygotowanym wcześniej sosem. Dokładnie natrzyj mięso.
4. Odstaw misę na minimum 30 minut, aby mięso mogło się marynować.
5. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju lub rozpuszczony tłuszcz z kaczki. Dodaj udka i smaż z obu stron na średnim ogniu, aż będą złociste.
6. Przełóż udka do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecz przez około 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie i delikatne.
7. Po upieczeniu udka z kaczki możesz podać np. z puree ziemniaczanym lub pieczonymi warzywami.
Smacznego!