Przepis na pierś z kurczaka faszerowaną pieczarkami 📖
Oto przepis na pierś z kurczaka faszerowaną pieczarkami:Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 200g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Najpierw oczyść pieczarki, usuń ich ogony i pokrój w drobną kostkę.
2. Cebulę i czosnek również posiekaj na małe kawałki.
3. Rozgrzej masło i oliwę na dużej patelni, a następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż staną się one miękkie i lekko zeszklą.
4. Dodaj pokrojone pieczarki do patelni i smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i złociste. Dopraw solą i pieprzem.
5. Przeładuj pieczarki do miski i pozostaw do ostygnięcia.
6. Przekrój filety z kurczaka na pół, ale nie do końca, pozostawiając jedną stronę nienaruszoną.
7. Otaczającą część mięsa, która jest jeszcze jednym kawałkiem, rozłóż ostrożnie i rozciągnij płaską stroną noża, aby uzyskać większą powierzchnię.
8. Na przekrojonym mięsie rozłóż ostudzone nadzienie z pieczarek. Delikatnie zawiń mięso, aby szczelnie zamknąć nadzienie.
9. Wysmaruj naczynie do pieczenia odrobiną oliwy, a następnie układaj na nim placki z kurczaka z nadzieniem w dół.
10. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30-35 minut, aż mięso będzie miękkie i dobrze przyrumienione.
11. Wyjmij z piekarnika i podawaj od razu.
Smacznego!