Przepis na pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i fetą 📖
Składniki:- 4 filety z kurczaka
- 200g świeżego szpinaku
- 100g sera feta
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Przygotuj szpinak, usuwając twarde łodygi i płukając go dokładnie.
2. Rozgrzej jedną łyżkę oliwy z oliwek na dużej patelni. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1 minutę, aż zacznie pachnieć.
3. Dodaj szpinak na patelnię i smaż, aż delikatnie zwiędnie. Możesz przykryć patelnię, aby przyspieszyć ten proces.
4. Gdy szpinak zmięknie, usuń go z patelni i odsącz z nadmiaru wody. Pozostaw do ostygnięcia.
5. W misce połącz szpinak z rozdrobnioną fetą. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę soli i pieprzu, ale feta jest już dość słona, więc zrób to według własnego uznania.
6. Naciśnij dłonią na każdą pierś z kurczaka, aby rozciągnąć mięso i zrobić miejsce na nadzienie.
7. Na każdej piersi rozprowadź równą porcję farszu ze szpinaku i fety. Staraj się dobrze zawinąć pierś, aby farsz się nie wylewał podczas pieczenia.
8. Przygotuj naczynie żaroodporne, posmaruj je pozostałą łyżką oliwy i ułóż na nim faszerowane piersi z kurczaka.
9. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 190°C przez około 25-30 minut, do momentu, gdy mięso kurczaka będzie dobrze upieczone.
10. Po wyjęciu z piekarnika pozwól pierś z kurczaka trochę ostygnąć przed podaniem. Możesz podać ją jako danie główne z dodatkiem ulubionych warzyw lub sałatki. Smacznego!