Przepis na pierś z kurczaka w czerwonym winie 📖

Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 200 ml czerwonego wina
- 200 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji

Instrukcje:
1. Filety z kurczaka umyj, osusz i posól oraz popieprz z obu stron.
2. Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Umieść filety z kurczaka i smaż na złoty kolor z obu stron. Następnie wyjmij z patelni i odłóż na talerz.
3. Na tej samej patelni dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie i zacznie się lekko rumienić.
4. Dodaj mąkę i smaż przez minutę, mieszając ciągle, aby powstała gęsta mieszanina.
5. Powoli wlej wino, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Pozostaw na ogniu przez chwilę, aby alkohol odparował.
6. Następnie wlej bulion warzywny i doprowadź do wrzenia.
7. Wróć z powrotem filety z kurczaka na patelnię, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
8. Pod koniec gotowania, jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać trochę wody.
9. Przed podaniem posyp potrawę świeżo posiekaną natką pietruszki.
10. Pierś z kurczaka w czerwonym winie podawaj na ciepło, najlepiej z ryżem, ziemniakami lub makaronem.

Smacznego!

Podobne przepisy

indyka w czerwonym winie
żeberka w czerwonym winie
makaron z czerwonym pesto
gulasz z jelenia z czerwonym winem
pasztet na winie