Przepis na żeberka w czerwonym winie 📖

Składniki:

- 1 kg żeber wieprzowych
- 1 butelka czerwonego wina
- 2 duże cebule, pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia

Instrukcje:

1. W dużym garnku lub naczyniu żaroodpornym rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj pokrojone w kostkę cebule i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zeszklone.

2. Dodaj żeberka do garnka i smaż z każdej strony, aż się zrumienią.

3. W osobnej misce wymieszaj czerwone wino, sos sojowy, miód, musztardę, suszoną pietruszkę, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz.

4. Wlej mieszankę winno-sojową do garnka z żeberkami. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 - 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste. Co jakiś czas warto sprawdzić, czy nie trzeba dolać wody lub wina.

5. Po ugotowaniu wyjmij żeberka z garnka i odłóż na osobny talerz.

6. Zwiększ ogień i gotuj sos, aż się lekko zagęści. Jeśli jest zbyt rzadki, można go zagęścić mąką lub skrobią.

7. Gdy sos zgęstnieje, dodaj żeberka z powrotem do garnka i całość podgrzewaj jeszcze przez kilka minut.

8. Podawaj gorące żeberka z sosem, idealnie pasują do nich ziemniaki w mundurkach lub puree ziemniaczane oraz ulubione warzywa.

Smacznego!

Podobne przepisy

indyka w czerwonym winie
pierś z kurczaka w czerwonym winie
makaron z czerwonym pesto
gulasz z jelenia z czerwonym winem
pasztet na winie