Przepis na pierś z kurczaka w kostce rosołowej 📖

Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 litr wody
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- sól do smaku

Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka umyj i pokrój w kostkę.
2. Marchew, pietruszkę, por, cebulę oraz czosnek obierz i pokrój na większe kawałki.
3. Do garnka wlej wodę i zagotuj.
4. Dodaj do wrzącej wody pokrojone warzywa, liście laurowe, ziarna pieprzu i sól.
5. Gotuj wszystko na średnim ogniu przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie i aromatyczne.
6. Po upływie czasu przecedź rosół przez sitko, aby pozbyć się warzyw i przypraw.
7. Wróć do garnka i doprowadź do wrzenia.
8. Wrzuć do gotującego się rosołu pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.
9. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż mięso będzie miękkie i dobrze ugotowane.
10. Podawaj pierś z kurczaka w kostce rosołowej gorącą, najlepiej z dodatkiem ugotowanej kaszy lub makaronu.

Smacznego!

Podobne przepisy

krupnik na kostce rosołowej
rosół na kostce rosołowej
zupę pomidorową na kostce rosołowej
zupa pieczarkowa na kostce rosołowej
zupa ogórkowa kostce rosołowej