Przepis na zupa ogórkowa kostce rosołowej 📖

Składniki:
- 1 średni ogórek
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2 łyżki śmietany 18%

Sposób przygotowania:
1. W rondlu rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż je na złoty kolor.
2. Obierz ogórek, marchewki, ziemniaki i pietruszkę. Pokrój je w kostkę.
3. Por umyj, pokrój na plasterki.
4. Do rondla z cebulą i czosnkiem dodaj pokrojone warzywa: ogórek, marchewki, ziemniaki, pietruszkę i por. Smaż je przez kilka minut.
5. Następnie dodaj bulion warzywny do rondla. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
6. Kiedy warzywa będą gotowe, dodaj sól, pieprz i suszony majeranek. Dokładnie wymieszaj.
7. Na koniec dodaj śmietanę i gotuj jeszcze przez kolejne 2-3 minuty.
8. Zupa ogórkowa z kostką rosołową jest gotowa! Podawaj ją gorącą, ewentualnie możesz posypać ją świeżymi ziołami lub skwarkami. Smacznego!

Podobne przepisy

zupa pieczarkowa na kostce rosołowej
krupnik na kostce rosołowej
rosół na kostce rosołowej
pierś z kurczaka w kostce rosołowej
zupę pomidorową na kostce rosołowej