Przepis na pierś z kurczaka w rekawie 📖
Przepis na pierś z kurczaka w rekawie:Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Filety z kurczaka oczyść z błonek, umyj i osusz. Następnie posól i popieprz.
2. Cebulę i czosnek obierz oraz posiekaj na drobne kawałki.
3. Papryki i cukinię umyj, odkrój gniazda nasienne i pokrój w średniej wielkości paseczki.
4. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w większe kawałki.
5. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, a następnie podsmażaj przez około 2 minuty.
6. Dodaj papryki i cukinię do patelni, posyp je suszonym tymiankiem oraz słodką papryką. Całość smaż jeszcze przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
7. Dodaj pokrojone pomidory do patelni, dopraw solą i pieprzem, i smaż jeszcze przez kolejne około 2-3 minuty.
8. Przygotuj dwie arkusze papieru do pieczenia o wymiarach około 40x40 cm. Na każdym z nich umieść połowę przygotowanych warzyw.
9. Na wierzchu ułóż filety z kurczaka, a następnie przykryj je drugą połową przygotowanych warzyw.
10. Zwiń arkusze papieru do pieczenia, tak aby powstały szczelne pakunki.
11. Ułóż pakiety na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) na około 25-30 minut.
12. Po upływie tego czasu wyjmij pakiety z piekarnika i ostrożnie rozetnij je, należy jednak uważać na wydobywający się gorący parujący garnek. Podawaj natychmiast.
Smacznego!