Przepis na pizze ciasto bezglutenowe 📖

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 15-20 minut
Porcje: 2-4

Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suszonego drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko

Dodatki (według wyboru):
- sos pomidorowy
- ser mozarella
- ulubione warzywa (np. pieczarki, papryka, pomidory)
- ulubione mięso (np. szynka, kiełbasa, kurczak)

Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąki kukurydzianą, ziemniaczaną i ryżową razem z solą.
2. W oddzielnej misce rozpuść drożdże i cukier w ciepłej wodzie. Pozostaw na kilka minut, aż drożdże zaczną fermentować.
3. Dodaj oliwę z oliwek oraz jajko do misy z drożdżami i wymieszaj.
4. Stopniowo wlej mokre składniki do misy z suchymi składnikami i zagniataj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę więcej ciepłej wody; jeśli jest zbyt mokre, dodaj odrobinę więcej mąki kukurydzianej.
5. Przenieś ciasto na lekko posyłany mąką blat i wyrabiaj je przez około 5 minut.
6. Uformuj kulę z ciasta i włóż je do miski posmarowanej oliwą. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30-40 minut w ciepłym miejscu.
7. Po wyrośnięciu ciasta, rozgrzej piekarnik do 220°C.
8. Wyjmij ciasto z miski i rozwałkuj je na kostkę o około 1 cm grubości lub bardziej, jeśli wolisz cienką pizzę.
9. Przenieś ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
10. Nałóż sos pomidorowy na ciasto i dodaj ulubione dodatki (ser, warzywa, mięso).
11. Piecz pizzę w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż brzegi ciasta staną się złociste.
12. Po upieczeniu, wyjmij pizzę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut, a następnie pokrój na kawałki i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto bezglutenowe
ciasto z rabarbarem bezglutenowe
ciasto drożdżowe bezglutenowe
ciasto do pizzy bezglutenowe
lane ciasto bezglutenowe