Przepis na pizze frutti di mare 📖

Składniki:

- Ciasto na pizzę (możesz użyć gotowego lub przygotować własne)
- Ser mozzarella
- Oliwa z oliwek
- Sos pomidorowy
- Czosnek (2 ząbki)
- Cebula (1 sztuka)
- Krewetki (jąłka 12-15 sztuk)
- Małe małże lub owoce morza (np. małe ośmiorniczki, małe ostrygi, kalmary)
- Suszone pomidory
- Świeże zioła (np. oregano, bazylia)
- Pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Przygotuj ciasto na pizzę lub użyj gotowego. Spłaszcz ciasto na okrągły kształt.

2. Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oliwy z oliwek. Dodaj posiekany czosnek i cebulę. Smaż je przez kilka minut, aż zmiękną i będą aromatyczne.

3. Dodaj do patelni krewetki oraz małe małże lub owoce morza. Smaż je przez kilka minut, aż będą dobrze ugotowane.

4. Na spód pizzy rozprowadź sos pomidorowy, zostawiając brzegi wolne.

5. Na sos pomidorowy dodaj przygotowane wcześniej krewetki, małże lub owoce morza oraz posiekane suszone pomidory.

6. Posyp pizzę startą mozzarellą. Możesz również dodać inne ulubione sery.

7. Całość posyp świeżymi ziołami, np. oregano i bazylią.

8. Przed włożeniem do piekarnika, posól i popieprz do smaku.

9. Piecz pizzę w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15-20 minut, aż ser się roztopi i ciasto będzie chrupiące.

10. Po upieczeniu pizzę wyjmij z piekarnika i pozostaw ją przez chwilę do ostygnięcia.

11. Możesz podać pizzę frutti di mare na gorąco, możesz również dodać cytrynę lub oliwki jako dodatkowe składniki.

Smacznego!

Podobne przepisy

makaron z frutti di mare
spaghetti frutti di mare
jabłecznik tutti frutti
szarlotkę tutti frutti
pizze fit