Przepis na szarlotkę tutti frutti 📖
Przepis na szarlotkę tutti frutti:Składniki:
- 4 jabłka
- 200g mąki pszennej
- 150g cukru
- 100g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cynamonu
- 200g mieszanki owoców suszonych (np. suszonych śliwek, daktyli, rodzynków)
- Sok z jednej cytryny
- Tarta bułka do posypania
Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w kostkę. Skropiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
2. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, aż zmiękną. Następnie dodajemy mieszankę owoców suszonych i wszystko razem dusimy jeszcze przez 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. W międzyczasie w misce mieszamy mąkę, cukry, proszek do pieczenia i cynamon.
4. Do suchej mieszanki dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto, aż składniki się połączą.
5. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy do pieczenia (prostokątnej lub okrągłej).
6. Na ciasto wykładamy przygotowane wcześniej jabłka z owocami suszonymi, równomiernie rozkładając je po całej powierzchni.
7. Szarlotkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie rumiane.
8. Gdy szarlotka będzie gotowa, wyjmujemy ją z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Możemy podawać ją na ciepło lub po schłodzeniu z lodami waniliowymi. Smacznego!