Przepis na spaghetti frutti di mare 📖

Składniki:
- 400g spaghetti
- 500g owoców morza (np. małże, krewetki, ośmiorniczki)
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki białego wina
- 400g pomidorów pelati
- 1/2 pęczka świeżej pietruszki
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. W dużym rondlu zagotuj osoloną wodę i ugotuj spaghetti według instrukcji na opakowaniu. Odcedź gotową makaron.

2. W innym dużym rondlu na oliwie z oliwek podsmaż pokrojony czosnek i szalotkę przez kilka minut, aż staną się lekko rumiane.

3. Dodaj owoce morza do garnka i smaż je przez około 5-7 minut, aż mięso stanie się białe i krewetki pomarańczowe.

4. Wlej wino do rondla i gotuj na dużym ogniu przez kilka minut, aby alkohol odparował.

5. Dodaj pomidory pelati do garnka i rozgnieć je widelcem. Zmniejsz ogień i duś całość przez około 15-20 minut.

6. Dopraw sos solą i pieprzem według własnego smaku.

7. Dodaj ugotowane spaghetti do sosu i delikatnie wymieszaj.

8. Posyp potrawę posiekaną pietruszką przed podaniem.

9. Podawaj gorące i smacznego!

Podobne przepisy

pizze frutti di mare
makaron z frutti di mare
szarlotkę tutti frutti
jabłecznik tutti frutti
spaghetti