Przepis na placek rafaello 📖

Przepis na placek rafaello:

Składniki:
- 200 g biszkoptów
- 200 g płatków kokosowych
- 200 ml mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 24 orzechy włoskie

Wykonanie:
1. Krok pierwszy to przygotowanie masy karmelowej. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mleko. Całość gotujemy przez około 7-8 minut, aż masa zgęstnieje i nabierze delikatnego, złocistego koloru. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
2. W tym czasie biszkopty kruszymy na drobne okruszki, dodajemy płatki kokosowe i ekstrakt z wanilii. Mieszamy, aż składniki się połączą.
3. Do masy karmelowej dodajemy rozpuszczoną na parze białą czekoladę. Wszystko razem dobrze mieszamy.
4. Powstałą masę karmelową i czekoladową wlewamy do miski z biszkoptami i płatkami kokosowymi. Dokładnie mieszamy, aż składniki się ze sobą połączą.
5. Otrzymaną masę dzielimy na 24 części i formujemy z niej małe, okrągłe placuszki.
6. Na wierzchu każdego placuszka umieszczamy po jednym orzechu włoskim.
7. Placuszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, aż stwardnieją.
8. Gotowe placuszki rafaello najlepiej smakują po odpowiednim schłodzeniu.

Podobne przepisy

placek rafaello na zimno
placek rafaello z białą czekoladą
placek
placek wz
placek mohito