Przepis na placek wuzetka 📖

Składniki:
- 250 g masła
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- pół łyżeczki soli
- 250 ml słodkiej śmietany
- 2 łyżeczki kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml mleka
- 1 łyżka cukru pudru do dekoracji

Przygotowanie:
1. Masło należy rozpuścić i przestudzić.
2. Jajka oddzielić żółtka od białek. Białka umieścić w osobnym naczyniu.
3. W jednej misce zmiksować żółtka z cukrem na gładką masę.
4. Do miski z masą jajeczną dodać roztopione masło, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.
5. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać je do masy jajecznej.
6. Tortownicę (o średnicy około 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej przygotowaną masę.
7. Piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 40-45 minut, aż ciasto stanie się rumiane i sprężyste.
8. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z tortownicy i wystudzić na kratce.
9. Śmietanę ubić na sztywno.
10. Czekoladę połamać na kawałki i podgrzewać w kąpieli wodnej, dodając mleko i mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa.
11. Ostudzone ciasto przekroić na dwa placki i nasączyć je mlekiem.
12. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć równą warstwę ubitej śmietany, następnie przykryć drugim plackiem.
13. Wierzch ciasta polać rozpuszczoną czekoladą, dekorując ją w dowolny sposób.
14. Na koniec posypać wierzch placu cukrem pudrem.
15. Pozostawić do schłodzenia w lodówce przez około 1-2 godziny przed podaniem.
16. Smacznego!

Podobne przepisy

wuzetka
wuzetka biała
placki wuzetka
tort wuzetka
wuzetka wuzetkę