Przepis na placki kruche 📖
Aby przygotować placki kruche, będziesz potrzebować:Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
- 1 żółtko
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Dodaj schłodzone masło i dokładnie połącz z mąką, aż powstanie kruszonka.
3. Następnie dodaj żółtko i wodę, i delikatnie zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite.
4. Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
5. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na lekko oprószonym mąką blacie.
6. Wycinaj okręgi za pomocą szklanki lub foremek.
7. Równocześnie rozgrzej patelnię na średnim ogniu.
8. Delikatnie przenieś placki na rozgrzaną patelnię i smaż przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złote i chrupiące.
9. Powtarzaj ten proces, aż skończą się wszystkie placki.
10. Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami, takimi jak dżem, śmietana czy świeże owoce.
Smacznego!