Przepis na placki tortilla bez wałkowania 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 3/4 szklanki ciepłej wody

Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia.
2. Dodaj olej roślinny i wodę, a następnie zacznij mieszać składniki za pomocą drewnianej łyżki.
3. Kiedy składniki się połączą, kontynuuj mieszanie, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Przenieś ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię roboczą i delikatnie ugnieć je przez kilka minut, aż będzie elastyczne.
5. Podziel ciasto na 6-8 równych porcji i uformuj z nich niewielkie kulki.
6. Na patelni rozgrzej olej i jedną kulkę ciasta spłaszczaj w dłoniach, formując cienką plackę o średnicy około 15 cm.
7. Przenieś plackę na rozgrzaną patelnię i smaż ją przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż stanie się lekko złocista.
8. Powtarzaj proces smażenia dla pozostałych kulki ciasta.
9. Gotowe placki tortilla można podawać zaraz po usmażeniu lub odłożyć na bok, owijając je w ręcznik papierowy, aby zachować ciepło.

Smacznego!

Podobne przepisy

placki tortilla
placki kukurydziane tortilla
thermomix placki tortilla
zapiekane placki tortilla
placki pszenne tortilla