Przepis na placki z tartymi jabłkami 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 jabłka
- cynamon do posypania
- olej do smażenia

1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. Dodaj jajka i mleko, następnie dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
4. Do obtartych jabłek dodaj trochę cynamonu i wymieszaj.
5. W dużym rondlu lub na dużej patelni rozgrzej trochę oleju.
6. Na rozgrzany olej nakładaj porcje ciasta (około 2 łyżek na placki) tworząc placki.
7. Na każdy plack nakładaj porcję jabłek, równomiernie rozprowadzając.
8. Smaż placki na średnim ogniu z obu stron aż staną się rumiane.
9. Po usmażeniu, przekładaj placki na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
10. Posyp placki dodatkowym cynamonem i podawaj ciepłe.

Smacznego!

Podobne przepisy

racuchy drożdżowe z tartymi jabłkami
na.placki z jablkami
fit placki z jabłkami
placki z jabłkami bez jajek
placki z jabłkami i twarogiem