Przepis na placki ziemniaczane oddaszfartucha 📖

Przepis na placki ziemniaczane:

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Odstaw zetrą na chwilę do miski, aby woda osiadała na dnie. Z wierzchu odlany płyn - skrobię - wlej do oddzielnej miski.
3. Wyciśnij z ziemniaków nadmiar wody.
4. Cebulę posiekaj drobno.
5. Do miski z ziemniakami dodaj jajka, cebulę, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie.
6. Na dużą patelnię wlej olej i rozgrzej go.
7. Naleśniki z ziemniaczanego ciasta smaż na złoty kolor. Na jedną porcję użyj około 2-3 łyżek masy ziemniaczanej.
8. Gdy pierwsza strona placka będzie już wystarczająco zrumieniona, przewróć go na drugą stronę i smaż aż do zrumienienia.
9. Na koniec odcedź placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Podawaj placki ziemniaczane na ciepło, np. z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem. Dobrym dodatkiem są również kiełbasa lub ogórki kiszone. Smacznego!

Podobne przepisy

oddaszfartucha naleśniki ziemniaczane
tm placki ziemniaczane
a'la placki ziemniaczane
placki ziemniaczane
sos na placki ziemniaczane