Przepis na placki ziemniaczane z 2 kg ziemniaków 📖
Składniki:- 2 kg ziemniaków
- 2 duże jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
1. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Możesz również użyć malaksera.
2. Posól zetrzymane ziemniaki, wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby wypłynął skrobiowy płyn.
3. W tym czasie obierz cebulę i zetrzyj ją na drobnej tarce.
4. Po 15 minutach odsącz zetrzymane ziemniaki, aby pozbyć się nadmiaru płynu, który się wytworzył.
5. Dodaj do zetrzymanych ziemniaków cebulę, jajka i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej mąki, jeśli zbyt gęsta - odrobinę wody.
6. Dopraw masę solą i pieprzem.
7. Rozgrzej patelnię i dodaj olej roślinny. Możesz użyć również smalcu.
8. Należy nakładać porcje masy ziemniaczanej na patelnię, formując placki o średnicy około 8-10 cm.
9. Smaż placki na złoty kolor z obu stron.
10. Gotowe placki ziemniaczane podawaj ciepłe, najlepiej z kwaśną śmietaną, gulaszem, sosem czosnkowym lub innymi ulubionymi dodatkami.