Przepis na placki ziemniaczane z kiełbasą i pieczarkami 📖

Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 200g kiełbasy
- 150g pieczarek
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odcisnij z nich nadmiar płynu.
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a kiełbasę i pieczarki w plasterki.
3. W misce połącz starte ziemniaki, cebulę, kiełbasę i pieczarki. Dodaj jajka i mąkę, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Na patelni rozgrzej olej roślinny, a następnie nakładaj porcje ciasta ziemniaczanego (ok. 2 łyżki na jedną placka).
5. Smaż placki na patelni na średnim ogniu, aż z jednej strony będą rumiane. Następnie odwróć je i smaż z drugiej strony.
6. Gotowe placki ziemniaczane z kiełbasą i pieczarkami podawaj od razu na gorąco.

Smacznego!

Podobne przepisy

placki ziemniaczane z pieczarkami
z białą kiełbasą i pieczarkami
leczo z pieczarkami i kiełbasą
leczo z kiełbasą i pieczarkami
leczo z cukinią i pieczarkami i kiełbasą