Przepis na placki ziemniaczane z mięsem mielonym 📖
Składniki:- 6 średnich ziemniaków
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odcisnij z nich nadmiar wody.
2. Mięso mielone usmaż na patelni, aż stanie się złote. Dodaj posiekaną cebulę i smaż jeszcze przez kilka minut, aż cebula zmięknie. Dopraw solą i pieprzem.
3. Do ziemniaków dodaj jajka, mąkę i przyprawy do smaku. Wymieszaj dokładnie.
4. Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Nałóż porcję masy ziemniaczano-jajecznej i rozpłaszcz ją, tworząc placki o grubości około 1 cm.
5. Smaż placki z obu stron na złoty kolor.
6. Wyjmij placki z patelni i odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
7. Podawaj gorące z ulubionym sosem, mizerią lub kwaśną śmietaną.
Smacznego!