Przepis na placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i kurczakiem 📖

Składniki:
- 4-5 średnich ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 250g pieczarek
- 2 plastry kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 200ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wcieramy sól, pieprz i odciskamy nadmiar wody z masy ziemniaczanej.
2. Cebulę siekamy drobno i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy również jajo i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i nakładamy łyżką porcje masy ziemniaczanej, formując placki. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowy placki odkładamy na papierowy ręcznik, aby nadmiar oleju został wchłonięty.
4. Pieczarki kroimy w plastry lub kostkę, kurczaka w paski. Czosnek drobno siekamy.
5. Na osobnej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy czosnek. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy, aż zmiękną.
6. Dodajemy do pieczarek kurczaka i smażymy, aż mięso zbrązowieje.
7. Całość zalewamy śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut, aby sos zgęstniał.
8. Placki ziemniaczane podajemy polane sosem pieczarkowym i kurczakiem. Krakowskie placki można również udekorować posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Podobne przepisy

placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
placki ziemniaczane w sosie pieczarkowym
makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem
placki ziemniaczane z sosem
placki ziemniaczane z sosem grzybowym