Przepis na podaj chłodnik z buraków 📖

Składniki:
- 2 średnie buraki
- 1 ogórek
- 2-3 zielone cebulki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek koperku
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml maślanki
- 1 limonka
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Buraki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu wystudź i zetrzyj na tarce.
2. Ogórka obierz i pokrój w kostkę.
3. Rzodkiewki umyj i pokrój w plastry.
4. Zieloną część cebulki pokrój w cienkie plasterki, a koperek posiekaj.
5. W misce wymieszaj jogurt naturalny i maślankę.
6. Do jogurtu dodaj starte buraki i pokrojone ogórki, rzodkiewki, cebulki oraz koperek.
7. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Wyciśnij sok z limonki i dodaj do chłodnika.
9. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
10. Chłodnik odstaw na kilka godzin do lodówki, aby wszystkie smaki się połączyły.
11. Podawaj schłodzony, dekorując świeżym koperkiem lub plasterkami ogórka.

Smacznego!

Podobne przepisy

chłodnik z buraków
chłodnik bez buraków
szybki chłodnik z buraków
domowy chłodnik z buraków
chłodnik z buraków gotowanych