Przepis na podaj falafel 📖
Przepis na falafel:Składniki:
- 2 szklanki suchej ciecierzycy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół pęczka świeżej natki pietruszki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki mąki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę namoczyć przez noc w wodzie. Następnie odcedzić i opłukać.
2. Cebulę, czosnek i natkę pietruszki posiekać drobno.
3. W blenderze zmiksować ciecierzycę, cebulę, czosnek i natkę pietruszki aż do uzyskania gładkiej masy.
4. Przenieść masę do miski i dodać kumin, kolendrę, sól, pieprz, sodę oczyszczoną i mąkę. Wymieszać dokładnie, aż składniki się połączą.
5. Odstawić masę na około 30 minut.
6. Na głębokiej patelni rozgrzać olej.
7. Z masy formować małe kulki i lekko je spłaszczać.
8. Kuleczki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
9. Po usmażeniu, wyjąć falafel z patelni i odcisnąć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
10. Podawać na ciepło z pitą, warzywami, sosem tahini lub jogurtowym.
Smacznego!