Przepis na podaj zupę gulaszową 📖

Przepis na zupę gulaszową:

Składniki:
- 500 g wołowiny (np. łopatka)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne)
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 liść laurowy
- 1 ziemniak
- 1 litr bulionu wołowego
- sól i pieprz do smaku
- olej lub masło do smażenia

Przygotowanie:
1. Wołowinę pokrój na nieduże kawałki. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Marchewki i papryki umyj, obierz marchewki i pokrój je w kostkę, a papryki w paski. Ziemniaka obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

2. Na dużym garnku rozgrzej olej lub rozpuść masło. Wrzuć pokrojoną wołowinę i smaż na średnim ogniu, aż mięso się zrumieni. Następnie dodaj cebulę i czosnek, smażąc jeszcze przez kilka minut, aż cebula zmięknie.

3. Dodaj koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy (słodką, ostrą paprykę, oregano, tymianek oraz liść laurowy). Całość dobrze wymieszaj.

4. Wsyp pokrojone marchewki, papryki i ziemniaka. Zalej wszystko bulionem wołowym. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 - 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.

5. Pod koniec gotowania sprawdź, czy zupa jest dobrze doprawiona solą i pieprzem. Możesz również doprawić więcej przyprawami, jeśli lubisz intensywny smak.

6. Zupa gulaszowa najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy przyprawy się przegryzą. Podawaj ją gorącą z ulubionym pieczywem.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupę gulaszową
zupe gulaszowa z jelenia
zupę gulaszową z wieprzowiny
zupę gulaszową z fasolą
domowy zupę gulaszową