Przepis na zupę gulaszową z fasolą 📖

Składniki:
- 500 g wołowiny (mogą być różne kawałki mięsa: gulaszowe, polędwica, udziec)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 2 marchewki
- 1 słoik czerwonej fasoli
- 500 ml bulionu wołowego
- 400 g pomidorów w puszce
- 2 łyżki papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:
1. Mięso pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebule i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Papryki i marchewki umyj, oczyść i pokrój w średnie kawałki.
3. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 2-3 minuty, aż staną się lekko przejrzyste.
4. Dodaj mięso do garnka i smaż, aż się zrumieni z każdej strony.
5. Dodaj papryki i marchewki do garnka i smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną nieco.
6. Następnie dodaj pomidory wraz z sokiem z puszki, bulion wołowy, paprykę w proszku, majeranek, oregano oraz sól i pieprz do smaku.
7. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
8. Otwórz słoik z fasolą, odcedź zalewę z płynu, a samej fasoli dodaj do zupy. Gotuj jeszcze przez kolejne 15 minut.
9. Zupa gulaszowa z fasolą jest gotowa. Podawaj ją gorącą, najlepiej z pieczywem.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupę gulaszową z czerwoną fasolą
zupę gulaszową
zupę gulaszową z wołowiny
zupę gulaszową z karkówki
zupe gulaszowa z jelenia