Przepis na polędwiczki wieprzowe faszerowane 📖

Składniki:
- 4 polędwiczki wieprzowe
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera żółtego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki rozciąć wzdłuż, aby uzyskać kieszonki.
2. Pieczarki umyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek również pokroić.
3. W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć przez kilka minut aż staną się miękkie.
4. Dodać pieczarki i smażyć przez około 5 minut, aż zmiękną.
5. Doprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
6. Zestawić garnki z ognia i ostudzić farsz.
7. Farszem napełnić kieszonki w polędwiczkach.
8. Sery zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
9. Polędwiczki obsypać startym serem.
10. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć faszerowane polędwiczki z obu stron na złoty kolor.
11. Podawać od razu, najlepiej z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub warzywami na parze.

Smacznego!

Podobne przepisy

polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami
polędwiczki wieprzowe
fit polędwiczki wieprzowe
lidla na polędwiczki wieprzowe
kruche polędwiczki wieprzowe