Przepis na polędwiczki wieprzowe gotowane 📖
Przepis na polędwiczki wieprzowe gotowane:Składniki:
- 4 polędwiczki wieprzowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 korzenie selera
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki wieprzowe dokładnie oczyść z błon i zbędnej tkanki tłuszczowej.
2. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej mięso.
3. Dodaj cebulę, czosnek, marchewki, pietruszkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie.
4. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
5. Gotuj na małym ogniu przez około 1-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i delikatne.
6. Po ugotowaniu wyjmij mięso z bulionu i pokrój je w plastry.
7. Podawaj polędwiczki na talerzach z warzywami z bulionu i posyp natką pietruszki na wierzchu.
Smacznego!